Blog

Blogin luominen

Blogi on harrastuksena monin tavoin kiehtova ja mielenkiintoinen, mutta ennen kuin blogiharrastuksessa pääsee kunnolla alkuun, pitää tietysti luoda oma blogi. Se ei onneksi ole nykyaikana vaikeaa, sillä tarjolla on monenlaisia valmiita blogialustoja tarjoavia palveluja. Esimerkiksi koodaustaitoja ei siis tarvita, jotta voisi luoda oman blogin. Olemme koonneet tähän artikkeliin näppäriä vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun oman blogisi luomisessa ja voit aloittaa mielenkiintoisen blogiharrastuksen. Lue vinkit läpi huolella ja hyödynnä niitä oman blogiharrastuksesi alkumetreillä.

Valitse blogisi teema huolella

Aivan ensimmäiseksi sinun tulee tietysti valita blogisi teema. Käytä tähän riittävästi aikaa, sillä teemalla ja sen rajaamisella on suuri vaikutus blogisi menestymismahdollisuuksiin. Valitse aihe, jota kohtaan tunnet intohimoa. Vaikka erilaiset muotiblogit ovatkin suosittuja, et voi muuttua hetkessä trendsetteriksi, ellet aidosti tunne olevasi sellainen. Epäaitous ei toimi kovin kilpaillulla blogialalla. Hyvä teema voi löytyä vaikkapa rakkaan harrastuksen parista. Mieti myös, millaista äänensävyä aiot blogissasi käyttää; mikä on sinun tyylisi kirjoittaa? Tavoitteletko asiapitoista ja asiallista tekstiä vai luotatko huumorin voimaan? Millaisen tunnelman haluat lukijoillesi välittää? Kuinka paljon aiot kertoa blogissa itsestäsi ja henkilökohtaisesta elämästäsi? Mihin aiot vetää rajan? Kuinka suojelet yksityisyyttäsi? Erilaisia blogipostausideoita kannattaa kirjoittaa ylös jo tässä vaiheessa ja aina kun niitä tulee mieleen. Pieni muistivihko kannattaa pitää aina käsillä siltä varalta, että mielenkiintoinen postausaihe pulpahtaa mieleen ja on ilman ylöskirjaamista vaarassa unohtua saman tien.

Blogialustan valitseminen

Eräs tärkeimmistä blogin aloittamiseen liittyvistä tehtävistä on blogialustan valitseminen, mikä saattaa tuntua aluksi vaikealta, sillä tarjolla on hyvin monia eri tyylisiä blogialustoja. Eräs suosituimmista ja suositelluimmista blogialustoista on WordPress, josta löytyy siitäkin kahta erilaista versiota. Näistä WordPress.com on käytettävissä ilmaiseksi. Se on erittäin helppokäyttöinen ja käyttövalmis alusta, jossa on mahdollista myös liittää maksua vastaan blogiin oma domain. Ilmaisversiosta ei löydy kovinkaan paljon erilaisia ominaisuuksia, mutta alusta on siitä huolimatta sellainen, jolla on helppo päästä alkuun omassa blogiharrastuksessa.

WordPress -alustasta on saatavilla myös .org-päätteinen alusta, WordPress.org. Kyseessä on monikäyttöinen julkaisuohjelma, jolla voi blogien lisäksi tehdä myös kotisivuja. Julkaisuohjelmaa voi käyttää ilmaiseksi, mutta aivan ilmaista tämän ohjelman käyttö ei ole, sillä varsinaisen julkaisuohjelman lisäksi bloggaaja tarvitsee verkkotunnuksen sekä webhotellin. Kovin kalliiksi WordPress.org-ohjelman käyttö ei kuitenkaan välttämättä tule, sillä webhotellin voi saada käyttöönsä jo muutamalla eurolla kuussa. Tavallisesti hotellin käytöstä joutuu maksamaan 12 kuukauden laskun kerralla.

Webhotellin valintaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, eikä ole järkevää rynnätä hankkimaan kaikkein halvinta vaihtoehtoa tutustumatta sen tarjoamiin palveluihin. Monet webhotellit tarjoavat verkkotunnuksen kuukausihintaan sisältyvänä ominaisuutena. Jos ostat verkkotunnuksen erikseen, tulee siitä noin 20 euron vuosikustannukset.

Myös liittyminen aiheeseesi sopivaan blogiyhteisöön voi olla hyvä valinta, sillä blogiyhteisöistä löytyy valmis blogialusta, sekä sellaista näkyvyyttä, jota sinun on yksinäisenä sutena toimiessasi aluksi vaikea saavuttaa. Lily on yksi esimerkki kaikille avoimesta blogiportaalista. Muita mahdollisuuksia teemastasi riippuen ovat esimerkiksi Me Naisten blogiyhteisö sekä Rantapallo. Saavuttaessasi blogillesi riittävän määrän lukijoita, voi sinulla olla mahdollisuuksia liittyä myös johonkin suosittuun blogiyhteisöön, jolla on varaa valita kirjoittajansa. Näin saat blogillesi entistäkin enemmän näkyvyyttä!

appdev